Home // Nieuws // Apple kondigt iPhone 5s officieel aan

Apple kondigt iPhone 5s officieel aan

iPhone 5SApple heeft de iPhone 5s officieel aangekondigd. Het nieuwe toptoestel heeft net als de iPhone 5 een metalen behuizing met glas en houdt hetzelfde uiterlijk. Wel zitten er intern een aantal vernieuwingen in, zoals een 64-bits A7-processor, een dubbele ledflitser en een vingerafdrukscanner. Apple noemde het “the most forward-thinking phone we’ve ever created”. De iPhone 5s zal beschikbaar zijn in drie kleuren: zilver, space grijs en goud. De iPhone 5s komt op 20 september op de markt in VS, Australië, Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore en Verenigd Koninkrijk. Nederland volgt pas in December.

De iPhone 5s is gemaakt van hoogwaardig aluminium, met afgeslepen randen. Opmerkelijk is dat Apple voor het eerst een 64-bits A7-chip heeft toegepast. Andere fabrikanten zijn daar nog niet aan toe. De A7 bevat meer dan 1 miljard transistors en een 100 mm2 die sizeiOS 7 is al aangepast voor 64-bits: het heeft een native 64-bits kernel met bijbehorende libraries en drivers. Ook zal er Xcode-ondersteuning zijn. De CPU is tweemaal zo snel en graphics zijn ook tweemaal zo snel. Sterker nog: de GPU-prestaties zijn 40 keer sneller dan de eerste generatie iPhones en de CPU-prestaties zijn 56x sneller. Om dat te demonstreren kwam gamesuitgever Epic op het podium om Infinity Blade 3 te demonstreren. Het betekent wel dat games moeten worden overgezet naar 64-bit, maar dat is iets voor de ontwikkelaars. De iPhone 5s is compatibel met 32- en 64-bits apps.

Apple zal de huidige iPhone 5 van de markt halen, zei Tim Cook.

“The business has become so large, so this year we’re going to replace the iPhone 5.”

De twee nieuwe modellen stellen Apple in staat om meer klanten te bedienen, aldus Cook. (Meer over de iPhone 5c lees je hier)

Volgens Apple zit er ook een nieuwe chip in de iPhone 5s, de M7: deze meet constant data van onder meer de accelerometer, gyroscoop en het kompas. Dat zou nieuwe fitness-apps mogelijk moeten maken, claimt de fabrikant. Een dergelijk systeem zit ook in de nieuwste generatie Snapdragons van Qualcomm. Het is voor het eerst in jaren dat Apple zo uitgebreid inging op de soc tijdens een productpresentatie.

De camera kan nog altijd foto’s maken met een maximale resolutie van acht megapixels, maar de sensor is wel groter: de individuele pixels zijn 1,5 micrometer, in plaats van de 1,4 micrometer op de iPhone 5. Apple claimt, net als HTC, dat grotere pixels betekent dat de gebruiker betere foto’s kan schieten. Foto’s worden automatisch met meerdere belichtingswaarden genomen, waarna de software de beste eruitpikt. Bovendien zit er een dual-led flits op de 5s. De twee ledjes hebben allebei een andere kleurtemperatuur, waardoor ze op verschillende manieren kunnen bijlichten.

In de software is er ook een burstmode toegevoegd die tien foto’s per seconde kan schieten. Apple claimt ook stabilisatie, maar vermoedelijk is dat geen optische stabilisatie zoals op de Nokia Lumia 920, 925 en 1020, de HTC One en LG G2. Ook kan de iPhone 5s in slow-motion filmen met 120fps op 720p.

FingerPrint Touch iPhone 5STouch ID

Wachtwoorden zijn lastig meent Apple. Daarom heeft de iPhone 5s een vingerafdrukscanner met de naam Touch ID. De sensor is 170 micron dun, heeft een resolutie van 500 pixels per inch en kan onderhuidse huidlagen meten. De sensor is ingebouwd in de homeknop en heeft een roestvrij stalen ring, die je alleen maar hoeft aan te raken. Het is niet nodig om de knop in te drukken. Touch ID is diep geïntegreerd in iOS 7 en maakt het onder andere mogelijk om iTunes-aankopen te doen door je vinger op de scanner te leggen. Touch ID is volgens Apple makkelijk in te stellen en kan meerdere vingerafdrukken lezen. Het saffierkristal functioneert als een lens. De sensor maakt in feite een foto van je vingerafdruk en analyseert deze. Daarbij worden details gezien die met het blote oog niet zichtbaar zijn. De vingerafdrukdata wordt versleuteld bewaard en niet geüpload naar Apple-servers en iCloud.

De GSM-versie van iPhone 5s (model A1457) krijgt ondersteuning voor de LTE-banden 800 MHz (band 20), 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7) en dat is goed nieuws. Het betekent dat de 4G-frequenties van KPN en Vodafone nu ook worden ondersteund (LTE-band 20). Bovendien wordt de 4G-frequentie van T-Mobile ondersteund (LTE-band 3). En de iPhone 5s is zelfs geschikt voor het LTE-netwerk van Tele2.

De losse iPhone 5s gaat het volgende kosten:

  • 16GB iPhone 5s: €699 ($649)
  • 32GB iPhone 5s: €799 ($749)
  • 64GB iPhone 5s: €899 ($849)

Apple gaat voor de iPhone 5s een speciale beschermhoes op de markt brengen. Deze hoes is bekleed met leer, ziet er luxe uit en kost €39. Er zijn zes verschillende kleuren (geel, roze, blauwgroen, oranje en zwart, plus een speciale RED-variant). Volgens Apple ligt de case lekker in de hand. De binnenzijde is bekleed met microfiber om je iPhone te beschermen. En het leer is door en door geverfd, zodat de kleur niet slijt.

Cases

Bekijk ook

Logo-Apple

Apple introduceert iOS9, dit is er nieuw!

Apple heeft tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC zoals verwacht iOS 9 onthuld. De nieuwe versie ...

Panzerglass premium

Premium PanzerGlass komt met nieuwe bescherming voor iPhone 6

De nieuwe distribiteur Dividino Group introduceert in de reeds bekende productlijn PanzerGlass nu ook ‘Premium ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *